Septemberlådan

vin från ,

Vinhuset månadslåda, 6 flaskor

Nyhet
1650 kr
Lägg i varukorgen

Dela:

Om vinet

Beskriving

Beställ lådan här!

 

Jean-Marc Millot Côte de Nuits-Villages 2015
Här kommer frukten uteslutande från vingårdar i Comblanchien precis vid gränsen till Nuits-Saint-Georges där man äger 3 ha. Rankornas ålder varierar mellan 40-60 år med undantag för en liten plätt med 10-åriga stockar. Arbetet i vingårdarna utförs traditionellt med så lite maskinell inverkan som möjligt. Druvorna kallmacereras 6-7 dagar runt 4 grader för en varsam extrahering, där efter följer alkoholjäsning med uteslutande naturlig jäst i 3-4 veckor. Vinet får sedan ligga på fat i ca 12 månader, dock aldrig nya utan 2-3 år gamla. ”Racking” utförs endast vid ett tillfälle för att klarna vinet från jästfällning och för att minska reduktiva aromer och lyfta fram frukten i vinet.

Clemensbusch Riesling Halbtrocken Pünderich 2016
Detta är ett av firmans instegsviner och speglar husets vinstil som är elegant, stram och mineralisk men med en aningen fruktigare karaktär än vad som vanligtvis visas av Clemens viner. Druvorna skördas från olika lägen runt om i byn Pünderich och även de yngsta stockarna från Marienburg. Arbetet i vingårdarna och vinifieringen sker enligt samma principer som för firmans övriga viner – lägsta möjliga avkastning, enbart svavel vid buteljering och viner får ligga på sin jästfällning efter jäsningen.

Bott Frigyes Kékfrankos 2016
Bott Frigyes, som kallar sig ungrare, räknas som Slovakiens absoluta topproducent. På gränsen till Ungern, en timme nordväst om Budapest, har Frigyes fram tills nyligen bedrivit ekologiskt vingårdsarbete i sina vingårdar men brukar sedan 2015 sina vingårdar enligt biodynamiska metoder (ej cert). Vingårdarna ligger på 250 möh på sluttningarna av Muzsla-hills längs med floden Garam, i ler- och kalkrika jordar som vilar
på vulkanisk berggrund. Frigyes gör rena, lätta och druvtypiska viner på vad man skulle kuna säga vara typiska ungerska och centraleuropeiska druvsorter. Vinerna spontanjäser och lagras i ungerska ekfat i mellan 6-12 månader. Vissa av vinerna filtreras varsamt och alla vinerna svavlas lätt vid buteljeringen.

Budaházy Szent Tamás Furmint 2015
Vingården ägs av den förmögna familjen Budaházy men drivs sedan 2011 av Akos Szokolai. Han tar ensam hand om de endast 4 hektar som ligger utspridda på några av de absolut bästa vingårdslägena runt Mád i Tokaj. Själva källaren ligger i centrala Mád, nästan vägg i vägg med István Szepsy. Allt arbete sker för hand och vingårdarna odlas med ekologiska metoder.

Jean-Luc Jamet Cotes du Rhone ”L’Enclave” 2016
Bröderna Jean-Paul och Jean-Luc arbetade sida vid sida under drygt 30 år före de (lite sorgligt) gick skilda vägar 2013. Under alla år så gjorde de vinerna ihop på kultfirman Domaine Jamet. Jean-Luc skötte vingårdarna och Jean-Paul tog hand om försäljningen och kundkontakt. Vid splitten så delade de upp vingårdarna i Cote-Rotie mellan sig medan Jean-Paul fick behålla vineriet och namnet. Druvor till L’Enclave är de som inte platsade i toppvinet Cote-Rotie ”Terrasses”. Unga stockar i Cote-Rotie plus en vingård som ligger helt omgärdad av C-R. Not your everage Cotes Du Rhone utan mer en lill-Cote-Rotie. Ren härlig frukt med granittryck under. Fantastisk årgång för tidig konsumtion.

Weingut Prager Riesling Federspiel Steinriegl 2017
Weingut Prager räknas till den absoluta eliten i Österrike och deras Riesling Fedrespiel är för oss den bästa rieslingen du kan få för små pengar i hela Wachau. Väldigt ren, snygg, mineralisk med pigg syra och charm. Går att dricka från dag ett men gör sig bättre med något år på nacken. Frukten kommer från vingården Steinriegl som familjen Bodenstein själva sköter om.

Mer fakta om vinet

Förpackning
6x750ml
Varunummer
75101

Om Importören

Göteborgs Vinhus

I oktober 2014 slog Göteborgs Vinhus upp portarna. Bakom företaget finns mångårig erfarenhet av branschen och en stor vilja att erbjuda fantastiska viner till privatpersoner. Göteborgs Vinhus kan hålla ett unikt utbud av viner som normalt sett är förbehållet restauranger tack vare samarbetet mellan mindre, nischade vinimportörer – något helt nytt på den svenska vinmarknaden.